Het kunstwerk ‘DNA van het moment’ is door Janske Hombergen, in samenspraak met de facultaire kunstcommissie, gemaakt ter ere van de opening van het Maria Montessorigebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (27 mei 2021).
DNA is de drager van informatie. In dit kunstwerk is een tijdcapsule opgenomen, met reflecties van studenten en medewerkers op de mens in de samenleving. Iedere vijf jaar voorzien zij de capsule van nieuwe informatie tijdens een feestelijke ceremonie. Zo geven zij samen informatie en kennis van dat moment door aan toekomstige generaties. Hierdoor ontstaat een omvangrijk en informatief tijdsdocument waarin de dynamiek van de veranderende maatschappij in beeld wordt gebracht. Het kunstwerk brengt heden en toekomst samen en vormt zo het ‘collectieve geheugen’ van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.
Op deze website vind je de inhoud van de tijdcapsule. Let wel: in 2021 zijn alleen basisdocumenten in de tijdcapsule verwerkt. Op 19 mei 2022 worden voor de eerste keer bijdrages van studenten en medewerkers toegevoegd. In mei 2027, 2032, 2037 etc. volgen meer documenten.
Janske Hombergen is in haar werk geïnspireerd door de onderwijsvisie van Maria Montessori. Iedereen kan leren, zolang dit maar gebeurt vanuit intrinsieke motivatie en inspeelt op de zintuigen van de leerling. Het ‘zien’ is hierbij als uitgangspunt genomen. Het kunstwerk beweegt mee met wat er gebeurt in het gebouw. Het kunstwerk verandert voortdurend door de luchtstroom en lichtinval in het gebouw. ‘DNA van het moment’ laat je eindeloos observeren, reflecteren, onderzoeken en beleven. Net zoals studenten en onderzoekers van de Faculteit der Sociale Wetenschappen dat doen.
Privacyverklaring
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD Nijmegen